2016 m. vasario 29 d., pirmadienis

First wow!

Atėjo laikas, kai susikroviau lagaminą ir iškeliavau į kitą pasaulio kraštą - į Taivaną. Mokytis, keliauti, ieškoti savęs, žmonių, įkvėpimo, įgyti naujos patirties ir patirti nuotykių! Savo kolegoms Vilniuje pažadėjau grįžti ir siųsti reportažus iš kelionių. Visus juos čia ir sukelsiu. 


Taigi - pirmas įspūdis po keleto dienų atvykus į Taivano sostinę - Taipėjų.


Jau įsikūriau, kaip ir apsipratau, įsisukau į voverės ratą. Turiu kambariokę iš Kinijos. Steriotipas sulaužytas - ji labai faina ir tvarkinga! Tik angliškai prastai kalba, tai gal abiems gerai - ji su manim praktikuosis anglų, aš su ja kinų :)

Ir paskaitos jau prasidėję. Turėjau pirmą kinų kalbos paskaitą, tai pirmas minutes labai juokinga buvo, nes pradėjom mokytis nuo tarimo. Yra iš viso 4 skirtingi tonai. Tas pats žodis pasakytas skirtingu tonu turi skirtingas reikšmes. Labai sunku, abejoju ar kažką rimto išmoksiu pasakyti, nebent reikia mokytis minimum 2 val per dieną, ir po 6 mėnesių sako, kad susikalbėčiau. 


Šiaip būtų labai naudinga mokėti kalbą čia gyvenant, nes taivaniečiai galima sakyti nekalba angliškai ir net bijo kalbėti. Būna paklausi jų paprasto klausimo, pvz kada bus kitas autobusas? Ir jie bando surasti kažką kas labiau moka angliškai, tada jie tarpusavyje kalbasi atrodo kokias 5 min ir tik tada pagaliau atsako vos ne vos. Arba išmaniąjam telefone su google traslator išverčia :)

Miestas labai didelis, bet labai saugus. Metro yra padarytos aukštos užtvaros, kad nenušoktum ar nenukristum ant bėgių. Niekur Europoj nesu to mačius. Labai daug motorolerių ir motociklų, mašinos dauguma naujos. Nors mačiau vieną Volvo labai seną :) ir jie turi YouBike, tas pats kas pas mus oranžiniai dviračiai, tai labai patogu. 


Niekas čia beveik negamina namuose. Maistas restoranuose yra pigesnis nei pirkti atskirus produktus ir gaminti. Ir laiko mažiau užtrunka. Sočiai pavalgyti galima už 150 TWD, tai maždaug 4,2 Eur. Šalia mano bendrabučio ir universiteto galima pavalgyti ir už 55 TWD, tai super :) ir arbatos su pienu čia nerealios, ir Starbucks yra :) 
Naktiniai marketai veikia, tai ten tiek visko paragauti galima... Maistas man labai patinka, bent jau kol kas :) 
Yra pora vaisių, kurie auga tik Taivane - Wax Apples​ ir Buddha Fruit (nes atseit panašus į Budą:) Labai skanūs ir sultingi.


Naktiniame markete kai buvom, pakeliui pasitaikė šventykla. Viduj raudona spalva dominuoja. Ji simbolizuoja laimę. Labai keistas jausmas buvo, kai viduj taip gražu ir įspūdinga, o iš gatvės kinų popsas groja... Sakė dievai negirdi, tai jokio skirtumo kokie garsai aplinkui :) 


Nujaučiu, kad su vietiniais mentalitetas nelabai sutaps, smagesnės europiečių kompanijos :) labai daug čekų, yra prancūzų, olandų, keletas afrikiečių, tai su jais smagiau. Mūsų international students yra apie 40, bet dauguma azijiečiai, labai nedaug europiečių. 

Susitikau vieną lietuvę, kuri Taipėjuje gyvena jau 2 metus. Dirba - kuria internetines svetaines, turi draugą - australą, atvažiavo čia mokytis, bet galiausiai metė univerą ir liko čia. Bet planuoja šią vasarą grįžti į LT, daug klausinėjo apie Lietuvą ir matosi, kad namų pasiilgus.

Vakar su lietuve Monika ir jos draugu nuvažiavom iki vandenyno. Važiavom autobusu apie vieną valandą, tuneliu tiesiai per kalnus į Waiao paplūdimį. 
Surfer'ių vienas iš rojų Taivane. Būtinai sugrįšiu mokytis surfinti. Juodas smėlis, nes vulkaninės kilmės. 
Ten įprastos, bet man atrodė didelės bangos. Buvo labai smagu per jas šokinėnėti, vanduo šiltas, jėga. Tik su Monika žiūrim, kad jau nelabai dugną siekiam, bangos duoda viena po kitos, nespėji išnerti kita pareina... Tikrai išsigandom. Plaukiam link kranto ir jis niekaip neartėja, vis neša atgal. Žodžiu, tas australas padėjo nepulti į paniką ir kažkaip parplaukėm, bet labai pavargau, buvau išsigandus ir po to dar ilgai jaučiau sūrų skonį gerklėj... Nejuokinga, bet kažkas matyt saugo :) O vienas žmogus tikrai nuskendo tą dieną, net sraigtasparnis skraidė virš vandens ir ieškojo, valtys, ir net su prožektoriais kai sutemo... Mamai nepasakosiu apie šitą nuotykį :D



Rezgu planus kaip lipsiu į Yushan kalną (3952 m) ir motoroleriu apvažiuosiu visą Taivaną (apie 1000 km perimetru). 
Yra vietinių studentų su kuriais pavyksta normaliai susikalbėti ir jie patys labiau pakeliauti po Taivaną nori, tai manau pavyks surinkti grupelę žmonių ir visi kartu keliausim.  
Taivane labiai pramonė, elektrotechnika, elektronika ir t.t. išplėtota ir vystoma toliau. Statybos vyksta, gatvės plačios, infrastruktūra tikrai gera. Statybų technologija manau visai kita, labai atsižvelgiant į dažnai vykstančius žemės drebėjimus, taifūnus ir t.t. Jiems reikėtų gal padėti išspęsti šildymo ir ventiliacijos klausimus, nes pvz mano bendrabutyje nieko panašaus nėra, tai jei lietinga diena, viduj labai šalta ir drėgna. Nedžiūsta jokie rankšluosčiai. Vonioj nėra ventiliacijos. Langų garso izoliacija nulinė, viską girdžiu kas gatvėj darosi. O vasara spėju bus nekažką su šaldymu. 
Miesto architektūra ir pastatai visiškai neįspūdingi, aišku išskyrus Taipei 101, kuris šiuo metu yra trečias aukščiausias pastatas pasaulyje (509 m). Tas tai geras rūke stovi :)


Juokinga kaip surenkamos šiukšlės Taivane. Čia video viską pasako. Mes su keletu draugų tą muziką ir laiką "Trash time" pavadinom.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą